hits

En barndom uten å bli hentet...

kommentarer

- Hvordan var det å vokse opp med begge foreldre dine i Nordsjøen?
- Perfekt, sier jeg. Og mener det.

Mine foreldre arbeider på plattform i Nordsjøen. Min far siden før jeg ble født, mens min mor dro sin første tur da jeg var fem år. De arbeidet turnus, to uker borte, annenhver tre og fire uker hjemme. Jul, sommer, bursdager, skoleavslutninger, håndballkamper og danseoppvisninger - noen ganger var en av de hjemme, noen ganger begge og en sjelden gang ingen av dem.

Jeg føler meg ufattelig heldig som vokste opp slik jeg gjorde. Jeg lærte tidlig å være selvstendig og ikke være avhengig av alle andre. Jeg lærte å sette pris på mine foreldre og kvalitetstiden vi fikk sammen. I stedet for en stressende hverdag fokuserte vi på å ha kvalitetstid når vi først var samlet.

Barn og tenåringer er ikke avhengig av foreldrenes oppmerksomhet hele tiden. Barn trenger ikke underholdes hvert sekund. De skal lære å være selvstendige, å kjede seg og lære seg å aktivisere seg selv. Trygghet og stabilitet i oppveksten er viktig, men det er ikke synonymt med foreldre som alltid er hjemme. Kanskje det er på tide å skille mellom kvalitet og kvantitet?

Å være hjemme betyr ikke at en er til stede. Per spiller x-box, Synne hører på musikk, far googler info til fjellturen til Everest som han har planlagt i 20 år, og mor leser om gluten-laktose-melke-frie veganske cupcakes. Privilegerte, selvrealiserende (selvopptatte?), statusjagende og karrierebevisste som vi er - tidsklemma er i-land sitt største samfunnsproblem. I 1.mai-toget florerer det ofte av latterlige kampsaker som for eksempel 6-timers arbeidsdag. Argument om mer tid med familien blir hyppig brukt, men er det virkelig avgjørende for barnas mentale helse å bli hentet av mamma hver dag etter skolen?

Ja, mine foreldre var borte i to uker. Men når de var hjemme så var de hjemme. Tilstede. Med overskudd og energi. Når de skulle på jobb igjen hadde vi hatt så mye tid sammen at den første uken var et etterlengtet avbrekk. Så rakk vi å savne hverandre og gjensynsgleden ble stor igjen.

I lys av samfunnsdebatten om valg mellom barn og karriere likte jeg innlegget til Lindholm godt. Jeg var som henne. Jeg ble ikke hentet av mamma hver dag. Og vet du hva? Det gikk noenlunde ok med meg likevel. Jeg har klart meg rimelig greit. Trygghet og kvalitetstid handler om hva vi gjør sammen, ikke hvor mye.

Hva med å ha en helg uten mobil, ipad og tv? Smekk familien inn i bilen, pakk med deg telt, fiskestenger og grill og kom deg ut i marka. Tilbring helgen sammen, alene bare dere. Ingen forpliktelser, ingen by og bråk, ingen teknologi. Etter et par døgn blir en så lei av hverandre at når hverdagens stress og manglende barnehagehenting heller oppleves som en positiv pause ;)