hits

Kollektiv hets ødelegger demokratiet

kommentarer

Dum. Naiv. Rasist. Menneskehater. Skittenbrun. Bidrar til stigmatisering. Ødelegger samfunnet. Forpester debatten. Skaper fremmedfrykt. Symbolet på alt vondt. Kjært barn har mange navn. Det har også Sylvi Listhaug.

«Jeg skal drepe deg og voldta dine barn din jævla hore». SMSen tikker inn onsdag morgen mens hun smører nistepakka til sine to barn. Skjult nummer til tross ? de som prøver finner alltid nummeret hennes. Hun rister den ubehagelige følelsen av seg, klistrer på smilet og ber de to barna om å gjøre klar skolesekken. Ukens mathandel gjøres etter barna er satt av. Hun vil ikke risikere at de i butikken ser AUF-lederens «Kast kjerringa på huet ut av regjeringa» i blokkbokstaver ved siden av bildet av henne.

«De har valgt det selv» forsvarer de seg med. Jeg snakker ikke om nettrollene (les tidligere innlegg her). Jeg snakker ikke om de stakkarslige, patetiske mamma-dilterne som sitter på gutterommet og spyr rundt seg av eder og galle. Jeg snakker om deg. Befolkningen. Gjennomsnittet. De som kommenterer på Facebook, diskuterer med venner, tar praten rundt middagsbordet. Som snakker om de dumme politikerne. De grusomme, mannevonde politikerne som egentlig bare ønsker å forsure livet ditt. Som aldri jobber, kjører feite biler og ikke vet hva de snakker om. Politikere som selv har valgt å være en offentlig person og som derfor også må tåle hetsen.

Milgrams autoritetsstudie bør være skolepensum. For meg forklarer det fenomenet vi ser. Kollektiv hets av enkeltmennesker i både tradisjonelle og sosiale medier aksepteres og rettferdiggjøres. Barneskoleargumentasjonen om at «alle andre får lov» er blitt overført til voksenlivets «alle andre gjør det». Mediene leder ann med fete overskrifter og desperat jakt etter å ta politikerne. Befolkningen følger etter. Lydighetsprinsippet Milgram identifiserte passer godt med saueflokk-mentaliteten i Norge. Du skal ikke stikke huet opp og frem. Du skal ikke mene noe. Du skal ikke tro du vet bedre enn oss. Gjør du det får du jaggu meg tåle å bli hetset for det og.

Sylvi Listhaug  varsler at hun vurderer å gi seg. Det er nok mange grunner til det. En av dem er at barna snart blir gamle nok til å få med seg hetsen. Hetsen, uttalelsene, sjikaneringen av sin mor. Forståelig nok ønsker hun å skåne barna sine for dette. Men hva sier dette om samfunnet vårt? Når statsråder må gå av fordi trakasseringen av henne og familien blir for stor? Det interessante blir å se hvordan dette påvirker samfunnsdebatten. Vil mediene innse at jakten på fete overskrifter og deres glupsk higen etter sjokkerende nyheter ødelegger mennesker? Vil bjellesauen skifte retning og lede flokken inn i en debatt hvor meningsytringer går på sak og ikke person?