hits

Er etnisitet relevant?

kommentarer

Med jevne mellomrom går antirasister og feministers demonstrativt gjennom avisen «en tilfeldig dag». Antall innvandrere/kvinner avbildet i avisen sammenliknes opp mot norske menn. Er menn høyere representert brukes det som eksempel på hvor dårlig stilt Norge er med integrering og likestilling. Handlingen er like kjedelig som den er intetsigende og repetitiv, men en dårlig historie kan vel ikke fortelles for ofte?

For noen dager siden leste jeg saken om en 19 år gammel gutt som ble knivstukket. Jeg ble skremt. Jeg ble opprørt. En ung tenåring hadde blitt knivstukket! Lurer på om det går bra med han? Mange tanker rundt en grusom handling.

Dagen etter delte en venninne av meg samme saken på facebook. Hun etterlyste etnisiteten på knivstikkeren. 19-åringen som ble knivstukket hadde utenlandsk navn, så hun antok at det var en nordmann som hadde begått gjerningen. Det faktum at journalisten ikke hadde sagt noe om den kriminelles etniske bakgrunn var samtidig en klar indikasjon på at den kriminelle var norsk.

Hvorfor er knivstikkerens eller offerets bakgrunn relevant? Er det knivstikkingen som er nyheten eller hvem som gjorde det? Da jeg leste saken streifet det meg ikke å lure på den kriminelles etniske bakgrunn. At tenåringen hadde utenlandsk navn registrerte jeg ikke. Det er jeg glad for. Glad fordi det viste at etnisitet overhodet ikke er relevant for meg. At andres forutinntatthet og fordommer, det være seg mot norske, utenlandske eller journalister, ikke er like sterke hos meg.

Jeg påstår ikke at jeg ikke har fordommer, det har vi alle. Vårt perseptuelle tankekart plasserer mennesker, handlinger, observasjoner og erfaringer inn i skjema og bokser. Fordommer og generaliseringer slik at vi lettere klarer å tolke, systematisere og forstå de fenomener vi observerer. Forskjellen ligger i hvor observant vi er over dem og hvordan vi systematisk utfordrer våre egne stigma.

For meg handler ikke likestilling eller «fravær for rasisme» (i mangel på bedre ord) at vi skal telle personer i aviser hvor målet er en 50/50 fordeling. For meg er det når en leser en nyhetssak, registrerer handlingen og reagerer på den. Og det uten å blande inn kjønn, etnisitet eller andre uvesentlige faktorer.