hits

Proteintilskudd = kokain?

kommentarer

Jeg begynner å bli mektig provosert over sneversynte og ubegrunnede formaninger fra såkalte «ernæringseksperter» når det kommer til proteinpulver. Med jevnlige mellomrom dukker de opp som paddehatter og slår alarm om tenåringer som trener, spiser sunt og supplerer med viktige makronæringsstoffer.

Måten flere av de (selvutnevnte) ekspertene omtaler proteinpulver på gjør at en likeså gjerne kunne byttet ut ordet «proteinpulver» med «kokain». Uttalelsene ville vært mer korrekte da. Fra å påstå at proteinpulver er inngangen til doping til å i dag slå alarm over bruken overbyr de hverandre i kampen om å holde liv i en utdatert myte. Målet er ikke folkeopplysning og helse, målet er å skape tabloide overskrifter i mediene med feilaktige påstander. Nyanser og fakta er for tapere.

Det skremmer meg at dagens kostholdsrådgivere, eksperter, forbrukerrådet og andre meningsbærere innenfor kosthold har et så lite oppdatert og sneversynt syn på proteinpulver. Argumentasjonen har ikke dekning i forskning, men baserer seg på veletablerte myter som de så aktivt arbeider for å opprettholde. Ikke rart flere nordmenn synes det er vanskelig å vite hva som er sunt og ikke innenfor kosthold og trening.

Men det er ikke kunnskapsløsheten jeg er bekymret over. Det er ikke deres fastholdelse til myter fremfor fakta, tabloid skremselspropaganda fremfor folkeopplysning som skremmer meg. Det som skremmer meg er hva forteller dette oss om dagens samfunn?

Nesten 2/4 av dagens tenåringer er overvektige. Stadig flere tenåringer utvikler diabetes type 2. Dagens 15-åringer er mer inaktive enn 70-åringer. Ungdom får i seg flerdobbelt mengder anbefalt sukker. Flere baserer kostholdet på junk og ferdigprosessert mat... Ingen reagerer.

En god del ungdom er opptatt av å bygge en sterk fysikk. De trener styrketrening flere ganger i uken, er aktive og dedikerte, har et sunt kosthold og er opptatt av at kroppen skal få i seg nok næring. For å være sikker på at de får i seg nok av kroppens byggesteiner, proteiner, velger flere å supplere kostholdet med en proteinshake etter trening - DET sjokkerer! Da våkner kostholdsekspertenes ramaskrik av bekymring over bruken av kokain. Eller, jeg mener proteinpulver.

Hva sier dette egentlig om samfunnet vårt? Hva sier det om våre tanker (eller mangel på sådan?) og dets utvikling?
At halvparten av barna er overvektige, inaktive og får flerdoblet sjansen for å utvikle livsstilssykdommer i en tidligere alder er helt i orden. At en stor del av 16-18-åringer drikker seg drita hver helg og at rundt 50% av ungdom har prøvd å røyke hasj spiller ingen rolle. Det reageres ikke engang! Det er blitt så vanlig, så allment, så akseptert at vi ikke lar oss sjokkere. I stedet bruker vi energi på å være sjokkerte over tenåringer som heller tar en treningsøkt enn ei fyllekule i helga, som bytter ut kebaben med kyllingfilet og som erstatter cola med proteinpulver?

Det blir for dumt. Rett og slett.