hits

Bra initiativ fra AUF!

kommentarer

- Denne biffen gikk ut på dato i går, kan jeg ta den med meg? spør jeg dama bak kassa. Den vakuum-pakkede indrefileten har allerede gitt løfter til den romlende magen min om å stifte snarlig bekjentskap. - Nei beklager, den skal kastes, svarer hun mens hun hiver den møre biffen rett i søppelkassa.

Hver dag kaster bortskjemte og samvittighetsløse nordmenn tonnevis av mat. Fullt spiselig kjøtt, grønnsaker og brødvarer slenges ukritisk på dynga, og fornøyde kjøper vi «kosepølse» på Statoil på veien hjem. Bruk-og-kast-mentaliteten gjennomsyrer samfunnet, også når det kommer til mat. Rester etter middagen? Antydning til brunt på bananen? Over en halv dag gammelt brød? Æsj - i søpla med det.

Jeg finner det forkastelig (no pun intended). Jeg finner folks nonchalante holdning til kasting av mat frastøtende. Virkelig. Jeg var på dater'n med en kar for noen år siden hvor vi skulle lage middag. Han skar et nystekt rundstykke i to og kastet toppen rett i søpla. «Jeg liker bunnen best». En kan trygt si at det var slutten på den datingen.

Jeg bor på Tøyen. Nært stengetid var jeg innom butikken og kom i snakk med en ansatt som fylte fire søppelsekker med brød og bakevarer. Mindre enn 10 meter fra utgangsdøren var innsamlingssentralen til flyktninger i Syria. Innsamling av mat og klær til sultende mennesker. Jeg spurte henne om sekkene skulle dit. Det skulle de ikke. De skulle i søppelcontaineren. Med hengelås. Hengelås slik at ingen (gud forby) sultne mennesker skal få tak i dem...

Det gjorde vondt. Det gjorde rett og slett fysisk vondt inni meg. Dette skjer hver dag. Og majoriteten av befolkningen bryr seg ikke en gang! Jeg berømmer AUF for å ta opp debatten. AUF tar til orde for å innføre gebyr for butikker som kaster mat. Jeg støtter intensjonen, men mener det er andre, mer effektive tiltak en bør gjøre. Forskjellen mellom AUF og meg er ikke målet, men midlet. For mens deres ryggmargsrefleks er pisk og gebyr, er min gulrot. Fordi jeg håper og tror butikkene ikke kaster mat av vond vilje. De kaster mat på grunn av elendig lovverk. Dagens lovgivning tvinger butikkene til å kaste mat. De får ikke lov til å gi bort matvarer som er gått ut på dato (selv om de er holdbare i lang tid etterpå) eller ta vare på brød til dagen etter. De ansatte får ikke lov å ta det med hjem selv engang.

Det må en lovendring til. Det må en samfunnsdebatt til. Reduksjon i matavfallet krever at alle, myndigheter, butikker og deg og meg faktisk gidder å bry seg. Jeg håper AUF sitt utspill bidrar til å løfte debatten og tvinge myndighetene til å ta grep!

 

(For ordens skyld: Kiwi er en av kundene hos Geelmuyden Kiese. Jeg arbeider ikke med denne kunden. Jeg har aldri diskutert forholdet mellom selskapet og kunden, eller arbeidet med kunden med noen av mine kolleger. Dette innlegget baserer seg utelukkende på mine egne, personlige meninger om AUF sitt forslag.)