hits

Tvangssubsidiering av etisk versting

kommentarer

Jeg står opp søndag morgen, tråkker oppi de deilige ulltøflene jeg fikk til jul, ordner en kopp te samtidig som jeg mekker sammen noe frokost og slenger meg ned i sofakroken med laptopen på fanget. Datoen er 31.januar og det er på tide å betale NRK-lisensen.

Den brutale regningen på over tusen kroner dumper ned i postkassa to ganger i året. Du vet at regningen kommer, men likevel føles det som et overraskende slag i trynet hver gang. Tusen kroner en heller kunne brukt på mat for resten av uka, nye vinterklær til barna, flybilletter hjem til familien en helg eller 10 pils med kompisgjengen. Tusen kroner som staten tvinger deg til å betale for en tjeneste du aldri har bedt om og kanskje aldri bruker.

Argumentasjonen for å denne avleggse tvangsmulkten fra staten er opprettholdelse av et «kvalitetstilbud». Alle andre kanaler er jo utelukkende tabloide og fordummende. Vi trenger en statlig dreven kanal som skal sørge for å opprettholde en intellektuell standard i befolkningen. Folket er i forfall og NRK skal redde oss fra den kommersielle forpestingen som de andre kanalene sprer over oss. Uskyldige og tankeløse sauer som vi er har vi behov for en kvalitetsmessig motvekt. Vi forstår det bare ikke selv. Enda godt at NRK bringer kvalitet som «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» og «Hurtigruta minutt for minutt» for å opprettholde den mentale standarden i befolkningen...

Det er flere faktorer som viser hvordan den vikarierende og til en viss grad latterligere argumentasjonen slår beina under seg selv. En klar selvmotsigelse er hvordan dens kvalitet skal redde oss fra samfunnets moralske undergang. Dersom det er så dårlig stilt med oss ? hvorfor så evinnelig tro på at folket faktisk kommer til å se på kanalen? Til tross for tvangsbetaling er det ingen som fysisk tvinger oss til å se på NRK. Da er jo selve misjonen til kanalen forfeilet. Helliger midlet målet i denne sammenheng?

Videre er det noe betenkelig at «kvalitetsalibiet» vårt, selveste statskanalen, er verst i klassen for brudd på pressens etiske regelverk. NRK har flest dommer i PFU av alle kanaler. Gang på gang er de dømt for å bryte etiske regler for bransjen, for manglende kritisk journalistikk, for bevisst svartmaling av andre kanaler, dårlig kildebruk og regelrett dårlig journalistisk integritet og håndverk. Og likevel skal vi subsidiere driften av kanalen?